Popquizmarathon 2 - Gent - 06/10

Gebruikersavatar
SpeedKing
Rock Legend
Berichten: 3339
Lid geworden op: vr 01 aug 2008, 13:26
Locatie: Merelbeke [Los Locos]

Popquizmarathon 2 - Gent - 06/10

Bericht door SpeedKing »

Ik vrees dat hier na mijn post nog een serieus boompje zal worden opgezet, en misschien niet geheel onterecht, want de Popquizmarathon is misschien na zijn tweede editie al aan bezinning toe, zeker als ze de circuitploegen willen blijven aantrekken (maar mss is dat niet de bedoeling).

Die circuitploegen willen toch enigszins naar huis met het gevoel een strenge maar rechtvaardige beoordeling gekregen te hebben: en dat is nu toch wel een pijnpunt.

Waar heb ik het over: beetje chaos toch toen na het afroepen van de einduitslag toch ergens een individueel scoreblad opdook, en het moet gezegd: wat Los Locos betreft kon ik geen enkele van de scores reconstrueren met wat wij turfden. Voor Bruce Horny stond er een flagrante mistelling op.

Maar: je weet ook totaal niet met hoeveel je een ronde al dan niet gewonnen hebt en hoeveel punten je daar dan voor gekregen hebt. Je weet de hele avond eigenlijk van toeten noch blazen. Verleden jaar wonnen wij, en als bij toeval klopte onze score ook met onze telling: 4 fouten, 2 fouten, 2 fouten. Dat leverde 172 punten op en dus 3 zuivere rondewinsten. Dat was duidelijk. Dit jaar kreeg ik er kop noch staart aan toen ik onze scores dan toch zag (en het is niet omdat we niet wonnen - ik ben zeker dat, zelfs al zijn er fouten gebeurd, de overwinning voor iemand anders is. Ik weet alleen ook niet wie). De score van de rock covers krijg ik niet gereconstrueerd, ook niet met gedeelde winstpunten. En hoe je van een ronde met 3 fouten op 45 kan eindigen, bijvoorbeeld, is me een raadsel.

Ik denk dat een eerste verbetering hier alvast kan liggen: geef ploegen voor rondewinst - gedeeld of niet - gewoon die 10 punten (of geef ze niet (maar dan verlies je wat van de charme)). Want is het nu niet zo dat als je met 2 wint, je elk 5 punnten krijgt? Als je met 3 wint, dan krijg je maar 3 punten of zo (in totaal 9 punten), en win je met 4, dan 2 punten (in totaal 8 punten). Dat vind ik op zich al vreemd.

Verder zou je denken: laat de top 5 hun scores toch even checken. Maar: het systeem is zo complex dat als je ergens een puntje verandert, er hele verschuivingen kunnen optreden: je kan plots een bonus erbij krijgen, een bonus verliezen, een ronde kan plots niet meer je best zijn, ... niet bij te houden volgens mij.

Om onze eigen scores toch te kunnen plaatsen zou ik de rondewinsten moeten kennen. Pas dan zou ik toch kunnen inschatten of die cijfers op ons scoreblad enigszins klopten. Hopelijk worden die hier eens gepost, het zou al veel duidelijker maken. Nu zag ik een rondewinsten bij ons die volgens ons niet terecht was, en elders dacht ik echt een ronde te hebben meegekaapt, maar dat bleek dan helemaal niet. Zo vraag ik me af wie de rondewinnaar van de Rock Covers was, van Dance en van Nog Niet Gehoord.

Kortom: was het nu 7e, 8e of 9e? Als de Popquizmarathon niet ietwat controlemechanisme inbouwt, zullen de uitslagen iets Ronde Van Frankrijk-achtigs krijgen: een jaar later weet je nog altijd niet wie er gewonnen heeft, en 2 jaar later al helemaal niet meer.

Maar de voornaamste oproep blijft: kunnen we eens een overzicht van de rondewinsten krijgen en de punten die daarmee gepaard gingen.

Eenmaal het scoreverloop van de baan kunnen we het probleem van het geluid aanpakken ;).

Let wel: dit is vooral en vooreerst een positieve oproep om de formule op punt te krijgen: want in essentie is dit concept écht top - met vrienden op verschillende locaties muziekjes gaan raden. Héérlijk om 1 of 2 keer per jaar eens totaal anders te kunnen muziekquizzen!
De enige Afrekening die er toe doet: de Riffraffrekening!
Gebruikersavatar
bart depauw
Administrator
Berichten: 1626
Lid geworden op: zo 17 jun 2007, 18:46
Locatie: Gavere / Arthritic Monkees

Re: Popquizmarathon 2 - Gent - 06/10

Bericht door bart depauw »

Bij Arthritic Monkees heerst een beetje 't zelfde gevoel. Op zich is de popquizmarathon leuk om te spelen, maar terzelfdertijd is het frustrerend geen enkel zicht te krijgen op je punten. Voor ons was de 14e plaats uiteindelijk een beetje anticlimax, want we dachten 4 goede tot zeer goede rondes gespeeld te hebben, waaronder één waarbij we een bonus van 10 punten hebben gehaald , en minstens één met rondewinst. Maar wie zal het zeggen .. :|
Gebruikersavatar
SpeedKing
Rock Legend
Berichten: 3339
Lid geworden op: vr 01 aug 2008, 13:26
Locatie: Merelbeke [Los Locos]

Re: Popquizmarathon 2 - Gent - 06/10

Bericht door SpeedKing »

Het probleem is ook dat je een ploeg niet zomaar 1 puntje meer of minder kan geven. Dat kan immers betekenen:
- 11 punten meer of minder voor die ploeg (of 6 bij gedeelde rondewinst, of 4 bij triple winst, ...)
- 11 punten meer of minder voor een ander team ((of 6 bij gedeelde rondewinst, of 4 bij triple winst, ...). Of misschien ook niet.
- Voor jezelf of een ander team is dat dan misschien niet meer je beste ronde en moeten er 3 andere rondes in rekening genomen worden. En dan is het hek helemaal van de dam...

Kortom: om dit hele bonussysteem op basis van je 3 beste rondes (wat wel de charme is van de quiz) in stand te houden is het hier absoluut noodzakelijk is om een 100% waterdichte verbetering te hebben. En weten we niet allemaal dat dat een illusie is? Kortom, de Popquizmarathon Gent zal altijd een beetje een loterijgehalte behouden vrees ik.

Maar plezant, dat wél!
De enige Afrekening die er toe doet: de Riffraffrekening!
Gebruikersavatar
beautiful freak
Rock Legend
Berichten: 1436
Lid geworden op: ma 15 sep 2008, 13:34
Locatie: The Pale Riders From Philadelphia

Re: Popquizmarathon 2 - Gent - 06/10

Bericht door beautiful freak »

Akkoord met Ludo. De popquizmarathon is een leuk concept, maar feilloos is het allerminst. Dat hebben wij gisteravond alvast heel sterk mogen voelen.

Wat doe je als je tweede wordt afgeroepen met vier punten minder dan je zelf had berekend? Op een muziekquiz zoals wij die veelal spelen, kan je ronde per ronde je score laten corrigeren bij een eventuele telfout, maar hier is dat natuurlijk niet te doen. Maar door het opzet van de 10 bonuspunten kan één punt verkeerd tellen een groot verschil maken. Nadat we op een overzicht met alle behaalde punten zagen dat de fout in onze eerste gespeelde ronde was opgetreden, stond een behulpzame organisatie ons na de quiz toe ons eigen ingevulde blad in te kijken. Toen zagen we dat een volledig juist antwoord per abuis afgekeurd werd. Een punt erbij, plots ben je dan toch de enige rondewinnaar en hupsakee, je blijkt effectief 175/180 te hebben gescoord. De omstandigheden zijn ongelukkig, maar juist is juist. :?

Los daarvan blijft het opzet natuurlijk heel plezierig, ook al is er van de typische quizspanning met tussenstanden weinig sprake. Het is veeleer een fijn uitje met vrienden, zoals Ludo al zegt. Gezellig een beetje muziek oplossen. Het komt er enkel op neer om zo hoog mogelijk te scoren (dat is dan weer wel op elke quiz zo :mrgreen: ) en te hopen dat niemand jouw score matcht, want anders verlies je bonuspunten. Het zou inderdaad misschien een idee zijn om die 10 punten extra altijd toe te kennen, ook al ben je twee of drie ploegen. Anderzijds kan je dan weer opmerken dat het ‘alleen winnaar zijn’ of ‘het kiezen van de juiste rondes’ deel uitmaakt van het geluk van de dag. De loterijfactor die onlosmakelijk bij de popquizmarathon komt kijken, heeft immers ook wel zijn charme. Er is voor pro en contra wel iets te zeggen, denk ik.

Wij quizten gisteren maar in twee locaties (Bar Jan Cremer en Defoo), en daar zat het geluid eigenlijk wel prima (behalve op het terras van Jan Cremer, maar dat was ook maar één box en niet echt een deftige infrastructuur; de twee rondes die we binnen speelden, waren prima). Maar uiteraard kunnen we over andere cafés niets zeggen. De rondes die we speelden (vijf in totaal), waren alleszins best gevarieerd (van muzikale invulling en uitdaging), en leverden zeker een aangename quiz op. Volgende keer zijn wij beslist opnieuw van de partij. :handgestures-thumbupright:
Gebruikersavatar
bart depauw
Administrator
Berichten: 1626
Lid geworden op: zo 17 jun 2007, 18:46
Locatie: Gavere / Arthritic Monkees

Re: Popquizmarathon 2 - Gent - 06/10

Bericht door bart depauw »

Volgens mij kan dat hele bonussysteem beter geschrapt worden. Als het dan toch voor de fun is; waarom het zo ingewikkeld maken. De charme van het concept ligt er denk ik eerder in dat je zelf je quiz kan samenstellen, en dat de quiz in cafés doorgaat ipv in een zaal. Ik denk trouwens dat de ploegen die malen om de -al dan niet correcte- puntentelling hier echt wel een minderheid zijn, getuige de relatief lage opkomst bij de afroeping.
Jorgen VG
Rock Legend
Berichten: 2835
Lid geworden op: di 07 aug 2007, 23:34
Locatie: Grobbendonk

Re: Popquizmarathon 2 - Gent - 06/10

Bericht door Jorgen VG »

Ik kan de opmerkingen hierboven begrijpen.

En toch... Ik denk dat je deze organisatie anders moet bekijken. Eigenlijk is hier het resultaat van ondergeschikt belang. Bedoeling is om de horeca wat extra passage te geven en wat extra vertier te bezorgen in ruil hiervoor.

Je moet dit alles minder serieus nemen als het normale quizzen (voor zover een spelletje ooit echt serieus genomen dient te worden).

Circuitploegen zijn volgens mij zeker niet het beoogde publiek van de marathon... Als zij toch willen komen, geen probleem, maar dan wel vrede nemend met het spelreglement van de organisatie. Ik heb niet het gevoel dat zij er hun slaap voor gaan laten indien deze ploegen afhaken. In Nederland draait dit concept al een paar jaar en daar hoor je niemand klagen. De toch wel andere sfeer in Nederland bij deze marathon is trouwens ook de reden waarom we met onze ploeg jaarlijks voor Eindhoven kiezen... en ook wij hebben er daar het raden naar hoe onze punten berekend worden. We zijn zo al eerste, derde en achtste geworden... en misschien volgend jaar twintigste... maar het aparte gegeven doet ons toch elk jaar opnieuw deelnemen. Resultaat (en bijhorende plastieken beker) maakt ons daar niet echt uit.

Als er één quiz is om het begrip 'relativeren' te cultiveren... laat het dan deze zijn ;)
Keiem
Rock Legend
Berichten: 5052
Lid geworden op: vr 11 apr 2008, 10:04
Locatie: Keiem - Diksmuide / Paris Hilton Lookalikes

Re: Popquizmarathon 2 - Gent - 06/10

Bericht door Keiem »

Over de score: wij haalden 172 en dat klopte met onze berekeningen. Wij hebben 5 rondes gespeeld en volgens mij hebben we ze alle vijf gewonnen met de 10 bonuspunten volledig. Dit was ons parcours (in het vet de drie beste):

Voor de goede zaak (Gruut): Liedjes met een statement (of voor een benefiet). Hier haalden we 48+10. Enkel Tiesto ft Maxi Jazz met Dance 4 Life haalden we er niet uit.
Color Me Badd (Ploeg): songs of uitvoerders met een kleur er in. Hier toch enkele foutjes (Red House Painters niet herkend) dus vermoedelijk maar 45 of 46 + 10.
Black Is Beautiful (Depot): 50 zwarte artiesten (geen titels). 4 Foutjes. Zal onze slechtste ronde geweest zijn van de drie die meetelden. 46+10.
I'll (Ploeg): Titels die begonnen met I'll. Ook een vijftal foutjes. Sunblock of Solid Harmonie zijn mij onbekend (en gelukkig maar). De ronde met de flauwste muziek van de namiddag. Vermoedelijk 45+10
90s Vragen (Decadance): Leukste ronde van de dag. Uitvoerder en antwoord op een bijvraag. Ik had geen idee dat Snow nog een tweede 'hit' gehad heeft. Dat bleek dus 'Girl I've Been Hurt' te zijn. In Nederland misschien? 48+10

Iemand die het scoreblad nog bij heeft om te controleren of wij effectief de 5 rondes gewonnen hebben?

Over de uitslag: Het euforiemoment van de overwinning was leuk, de latere tweede plaats wat minder. Maar het lukt me wel om dit alles te relativeren. Vorig jaar was er de discussie over de foute originals bij de reggearonde en nu de foute jurering. Ik denk niet dat ze fundamentele aanpassingen aan het systeem zullen doen. We moeten gewoon rekening houden met fouten en dwalingen.

Over het geluid: Geen problemen mee gekend. Vorig jaar waren sommige plaatsen overbevolkt en toen was het slechter.

De top 5:

1- Bruce Horny & The Rest :clap:
2- Paris Hilton Look-a-Likes
3- Tony Servi Big Band
4- Rock Monsieur
5- Los Locos
peegee
Rock Legend
Berichten: 4334
Lid geworden op: zo 09 sep 2007, 12:31
Locatie: wondelgem
Contacteer:

Re: Popquizmarathon 2 - Gent - 06/10

Bericht door peegee »

Keiem schreef:Vorig jaar was er de discussie over de foute originals (...) Vorig jaar waren sommige plaatsen overbevolkt en toen was het slechter.
Heb ik iets gemist vorig jaar????? :oops: :? ;)

Wel véél spijt, dat ik er gisteren niet kon bijzijn....
Keiem
Rock Legend
Berichten: 5052
Lid geworden op: vr 11 apr 2008, 10:04
Locatie: Keiem - Diksmuide / Paris Hilton Lookalikes

Re: Popquizmarathon 2 - Gent - 06/10

Bericht door Keiem »

in Mei dus. :D
Stiffmeister
Lead Singer
Berichten: 173
Lid geworden op: ma 17 sep 2007, 15:59

Re: Popquizmarathon 2 - Gent - 06/10

Bericht door Stiffmeister »

Het idee van zo'n marathon is in ieder geval fantastisch.
En wij (The Crimson King; gedeelde 11de) hebben ons uitstekend geamuseerd.
Punten nooit echt bijgehouden, moesten zich in de omgeving van 130 situeren, deden ze ook.
Maar ik begrijp het ongenoegen over de jurering.

De medewerkers (en dat waren er heel wat) waren overal heel vriendelijk, goed voorbereid en dito georganiseerd. :duimop: :clap: :clap:


Enkele andere goedbedoelde opmerkingen evenwel.

-een marathon van drie uur is wat mij betreft te weinig marathon. Als je om 17:00 start, kan je toch even goed om 14:00 starten? Of is dat niet haalbaar voor de deelnemende café's? Die varen er toch ook alleen maar wel bij?

-bonuspunten voor ronde-overwinningen maken de puntentelling onnodig moeilijk (en vatbaar voor discussie). In het geval van een langere marathon (waarbij teams op eender welk uur kunnen instappen) zou het puntensysteem sowieso herwerkt moeten worden.

-variatie binnen thematische reeksen kan zeker beter. Reeksen zijn ook niet altijd even goed op elkaar afgestemd: soms 25 x titel + uitvoerder, dan weer 50 x uitvoerder: niet echt logisch. Daar zou ik één constante in trekken.

-lay-out van antwoordbladen was maar flauwtjes, voor een in de aankondiging toch professioneel overkomend evenement.

-grootste euvel: doorschuifmogelijkheden binnen de huidige blokkenverdeling. :( Dat zou een volgende keer toch iets beter uitgewerkt moeten worden. Of moet ook daar behoorlijk rekening gehouden worden met de wensen van de café's?


Hoe dan ook: wij komen zeker terug!
Gebruikersavatar
bart depauw
Administrator
Berichten: 1626
Lid geworden op: zo 17 jun 2007, 18:46
Locatie: Gavere / Arthritic Monkees

Re: Popquizmarathon 2 - Gent - 06/10

Bericht door bart depauw »

Stiffmeister schreef: -een marathon van drie uur is wat mij betreft te weinig marathon.
Wikipedia: Het wereldrecord bij de mannen is 2:03.23 en staat op naam van de Keniaan Wilson Kipsang, gelopen in 2013 in Berlijn. Het Belgisch record is 2:07.20 van Vincent Rousseau, gelopen in 1995 tijdens de Marathon van Berlijn.
:D
peegee
Rock Legend
Berichten: 4334
Lid geworden op: zo 09 sep 2007, 12:31
Locatie: wondelgem
Contacteer:

Re: Popquizmarathon 2 - Gent - 06/10

Bericht door peegee »

bart depauw schreef:Het wereldrecord bij de mannen is 2:03.23 en staat op naam van de Keniaan Wilson Kipsang :D
En die dateert nog maar van eind vorige maand, niet?
beatinabox
Lead Singer
Berichten: 148
Lid geworden op: di 03 mei 2011, 07:22

Re: Popquizmarathon 2 - Gent - 06/10

Bericht door beatinabox »

Ik was er gisteren ook bij als eerder middelmatig quizzer, zeker geen topper. Omdat er iemand van ons team zaterdagnacht in het ziekenhuis was gesukkeld (en een andere blijkbaar een heel zware kater had :) ) waren we maar met twee. Toch behaalden we de 25e plek, en daar waren we eigenlijk heel tevreden mee. Met vier man hadden we zeker top 15 kunnen halen aan de punten te zien, want paar dingen gemist die we anders zeker zouden gehad hebben.

Mijn conclusie na een eerste deelname:
- Een leuk concept en veel variatie in de fragmenten. Zorgde zeker voor een gevarieerde avond
- Ook al heeft dat geen betrekking op onze ploeg, toch lijkt het me beter dat bonussysteem niet te gebruiken. Ik zie er het nut niet van in en het levert enkel fouten en discussie op. De beste ploeg van de avond zal er zonder dat systeem ook wel bovenuit steken. Maar eigenlijk zal ik er in alle geval ook niet wakker van liggen als ze het behouden :)
- Ik vond wel dat ze iets rechtlijniger mochten zijn in het opvolgen van hun reglement: in de Vooruit zaten er tijdens de laatste ronde twee ploegen ostentatief met 5 te quizzen, vlak voor de neus van enkele organisatoren. Als je daar met een ploeg van 2 moet op zitten kijken wekt dit toch enige frustratie en gevoel van oneerlijkheid op. Toch niet fijn voor de andere ploegen. We meldden dit aan die organisator, die ons gelijk gaf en dat even ging zeggen. Maar die ploegen deden gewoon verder met 5, en er is niets meer op gezegd dan, of aan gedaan.
Quizzen doe je inderdaad voor het plezier, maar eerlijkheid hoort daar toch ook bij. Dus ik vind het gewoon flauw van die twee ploegen, en dat ergert me wel, veel meer dan een niet zo feilloos puntensysteem :)

Maar ondanks dat, toch een heel leuke avond gehad. En proficiat aan Bruce Horny, wat een resultaat toch alweer :clap:
Gebruikersavatar
SpeedKing
Rock Legend
Berichten: 3339
Lid geworden op: vr 01 aug 2008, 13:26
Locatie: Merelbeke [Los Locos]

Re: Popquizmarathon 2 - Gent - 06/10

Bericht door SpeedKing »

Zelf ben ik in wezen niet tegen dat bonussysteem: het was de reden waarom we vorige jaar wonnen. Het maakt het mogelijk voor mindergoden als wij om toch eens te kunnen uitpakken in onze specialisaties en de topploegen eens te vloeren. Dat lukt doorheen het jaar anders nooit, daar zullen de échte all-rounders altijd winnen.

Deze quiz heeft volgens mij iets meer potentiële winnaars door dit systeem.

Ik zou de bonus wél gewoon aan alle winnaars geven.

De bedoeling van de quiz is om in eerste instantie je tweede getal zo hoog mogelijk te krijgen (rondewinst telt daarvoor):
Vb. 175: die 7 betekent dat je 3 rondes won (solowinst).

En het laatste cijfer duidt op het aantal fouten.
Vb. 175: dat betekent 5 fouten over drie rondes.

De échte toppploegen zullen allicht altijd beter scoren op dat laatste getal, mindergoden als wij kunnen proberen erover te springen door rondes te pakken.

Een ander euvel is dat niet alle rondes uniform makkelijk of moeilijk zijn. Maar dat is op gewone quizzen ook niet zo. Zo liet ik gisteren 9-10 punten liggen in de rock covers (zou een specialisatie moeten zijn, maar was zweten), terwijl we in de laatste mixronde maar 3 punten lieten liggen (ze was gewoon heel simpel).
De enige Afrekening die er toe doet: de Riffraffrekening!
peegee
Rock Legend
Berichten: 4334
Lid geworden op: zo 09 sep 2007, 12:31
Locatie: wondelgem
Contacteer:

Re: Popquizmarathon 2 - Gent - 06/10

Bericht door peegee »

Wij hebben in Rotterdam ook een keer zo'n poepsimpele ronde meegemaakt; we speelden mee in de jaren60-ronde; ik denk dat het hele café (een ploeg of 20) de maximumscore gehaald heeft....
Ja, het systeem is speciaal en geeft elke x weer een verrassende eindscore ;-)

Btw, Proficiat aan de geile mannen !!!!!!!!!!!!!! :handgestures-thumbupright: :handgestures-thumbupright:
Plaats reactie