Jr. Walker All-Star Band, Magdalenazaal Brugge, 25-09-2009

Plaats reactie
International
Lead Singer
Berichten: 222
Lid geworden op: ma 06 aug 2007, 06:59
Locatie: Örnsköldsvik (Zweden)

Jr. Walker All-Star Band, Magdalenazaal Brugge, 25-09-2009

Bericht door International » ma 28 sep 2009, 14:16

Jr. Walker’s All-Star Band
Magdalenazaal
Sint-Andries (Brugge)
25 september 2009

50 jaar Tamla Motown: Jr. Walker’s All-Star Band

Tamla Motown, het legendarische platenlabel uit Detroit dat de zwarte muziek respectabel maakte en in de diverse hitparades bracht, bestaat 50 jaar. En dat hebben we vorige vrijdag gevierd.
In het begin van de sixties kwam uit de Tamla Motownstal een nieuw geluid aanwaaien. Het was het rauwe geluid van de tenorsax van Jr. Walker en zijn band The All-Stars. De sax, gecombineerd met het ongepolijste stemgeluid van Junior Walker ( echte naam: Autry DeWalt Mixon Jr.) was een echte sensatie. In die tijd was het bij ons iedere dag feest bij het afzoeken van de middengolf naar totaal nieuwe sounds, en bijvoorbeeld te belanden bij zeezenders als “Radio London” , een met Amerikaans geld opgericht radiostation dat ongekend goede muziek bracht die onmiddellijk door andere – al dan niet obscure zenders - werd overgenomen. Op deze manier werden de hits van Amerikaanse soullabels als STAX, Atlantic, Hotwax, Curtom en natuurlijk Tamla Motown, in gans Europa bekend.
Jr. Walker was één van de vele getalenteerde instrumentalisten van het bekende label uit Detroit. Hij werd op slag beroemd met “Shotgun” in 1965. De vocalist die ingehuurd was om het nummer te zingen kwam gewoon niet opdagen, zodat Jr. Walker zich genoodzaakt zag het nummer zelf in te zingen. Zijn rauwe stem paste wonderwel bij het geluid van zijn saxofoon en Motownpaus Berry Gordy besloot de plaat zo uit te brengen. Eens te meer bewees the boss echt visionair te zijn. Er volgde een gestage stroom hits tot 1972, waarna Jr. Walker andere paden ging bewandelen. Tien jaar later kende zijn carrière nog een korte opflakkering. In 1995 stierf hij aan kanker.
Maar zijn muziek leeft voort en wordt wereldwijd uitgevoerd door de Jr. Walker’s All-Star Band, een samenwerking tussen zeven zwarte muzikanten (waaronder nog twee oorspronkelijke leden) en The Ladeez, drie zwarte zangeressen die de stijl van de Motown meidengroepen levendig houden.
Een balorkest met een soort Tamla Motown Revival Show, zal je denken. Misschien wel, maar dan één met getalenteerde, echte Motownmuzikanten uit Detroit. Deze combinatie is in staat de meest diverse songs te brengen, van Jr. Walker’s hits tot Tina Turner en Michael Jackson! Het optreden in de Magdalenazaal in Sint-Andries Brugge was zeer goed opgebouwd en deed het publiek, dat voornamelijk bestond uit jonge goden en deernen van rond de vijftig, serieus uit de bol gaan.
De zaal is zeer geschikt voor zo’n optreden en haast iedereen stond mee te dansen en in de handen te klappen. Vooral vlak voor het podium was de interactie met de muzikanten heel intens.
Door de keuze van “Get Ready” als openingssong, was de toon en de drive van in het begin gezet. Het gehele optreden was goed voorbereid en ingestudeerd en was ook visueel oogverblindend door de cyclaamkleurige “spaghetti-dresses” en de bijhorende lichaamsbewegingen van The Ladeez.
Was alles dan perfect? Neen natuurlijk. The Ladeez waren schitterend als koortje, maar wogen individueel toch wat te licht om in de solozang Tina Turner of Diana Ross te evenaren. Een versterking met middelmatige galm zou beter geweest zijn voor deze zaal, de snaredrum (toch een belangrijk ingrediënt van de Motownsound) was te weinig prominent aanwezig en de kopersectie mocht uitgebreider geweest zijn (met trombone en/of trompet bijvoorbeeld). Eén saxofoon is wat weinig om een vol “soulgeluid” te geven.
Maar ondanks dat hebben we uitbundig genoten van dit optreden. En wat willen we eigenlijk nog meer?

Tot slot de samenstelling van de groep en de setlist:

Ronnie Nelson (drums), Ernest Atkins (keyboards), Tony Washington (drums), Robert Penn (gitaar), Charles Jackson (bas), Acklee King (percussie), Esther Todd (zang), Phyllis Parham (zang), Kimberly Smith (zang), Martinus Montgomery (saxofoon). Tony Washington en Acklee King zijn de enige overgebleven leden van de originele Jr. Walker All-Star Band.

Setlist: Get Ready, Shake & Finger Pop, How Sweet It Is, These Eyes, Cleo’s Back, Pucker Up Butter Cup, Roadrunner, Medley (met Walk The Dog, Mustang Sally en I’m Losing You), Way Back Home, Stop In The Name Of Love, Where Did Our Love Go, Mr. Postman, Dancin’ In The Street, I Heard It Through The Grapevine, I’ll Be There, Billy Jean, Ain’t To Proud To Beg, My Girl, Papa Was A Rolling Stone, Unchained Melody, What Does It Take, Proud Mary, Shotgun.

erik
Roadie
Berichten: 45
Lid geworden op: vr 02 nov 2007, 16:06
Locatie: Wetteren
Contacteer:

Re: Jr. Walker All-Star Band, Magdalenazaal Brugge, 25-09-2009

Bericht door erik » zo 20 jun 2010, 11:14

Onlangs zag ik ze ook aan het werk op het Labadoux Festival in Ingelmunster. Ze hadden daar om 23.30u op zaterdagavond een nachtelijk concert om niet snel te vergeten. Wat een onstuimige ambiance !!!

Door de aswolk van de Ijslandse vulkaan (met de onuitspreekbare naam) kon de band helaas niet naar Spanje vliegen waar ze op zondag moesten aantreden. Géén nood evenwel, toen bleek dat een Britse band ten laatste ure gesplit bleek moest men op Labadoux géén twee keer nadenken over de invallers. Junior Walkers' All-star Band mocht er om 14 uur in de vroege namiddag opnieuw een concert geven, amper een halve dag na hun vorige doortocht. En voor wie er nog mocht aan twijfelen : het werd opnieuw een daverend concert waar in géén tijd de hele tent op zijn kop stond en dat op zo'n uur !
De eerlijkheid gebied mij om te zeggen dat het hier om een erg uitgekiend spektakel betrof waar werkelijk niets aan het toeval werd overgelaten. De sound was verpletterend ; je ogen kregen de kost en je werd als het ware naar het podium aangezogen en de ene na de andere hit werd luidkeels meegezongen. De tent stond in lichterlaaie maar gelukkig kon men achteraf blussen met Guinness van het vat in een glas ! Ja, ook dat is Labadoux ! En nergens géén spoor van plastic bekertjes in het gras. Kijk maar eens rond op vele andere festivals ... maar ik dwaal af. Ik bedoel maar : een klein festival heeft zo zijn charmes met ook nog 2 andere vrij fantastische concerten van The Move en The Alan Price Set. Zelden te zien in ons land.
De Orde Van De Wetterse Strijkstok

Plaats reactie